Кактуси
Епифилум

Епифилум

За растението:

Един от най-красивите представители на семейство Кактуси. Неговата родина е Бразилия и Централна Америка. Интересното за този вид кактус, е че го нареждат по красота до Орхидеите. Цъфти основно в бели цветове, но често срещани са розовите и червеникавите цветове, които се отварят привечер. Цъфтежът при Епифилума е след 2-3 години от засаждането му. Цъфти от април до септември.

Начин на отглеждане:

Отглежда се сравнително лесно. Не понася температури под 5-8 градуса. Изисква температура на отглеждане между 12-20 градуса.Важно за него е да бъде засаден в саксия с отвори на дъното , за да се извършва хубаво оттичане на водата. Задължително е почвата да е богата на пясък и перлит + дървесни кори.

Светлина:

Този кактус обича силната светлина, но трябва да бъде защитен от пряка слънчева светлина. При липсата на достатъчно светлина има опасност от неправилен растеж и липсата на цъфтеж

Поливане:

Поливката при този кактус е обилна през лятото. Преди началото на зимата се подготвя за почивка и поливането се свежда до достатъчен минимум. Да се избягва пресъхване на почвата през активния сезон.

Пресаждане:

Кактусът се присажда 2- 3 години след като е засаден веднъж. След това е желателно да се пресажда всяка година. Размножава се чрез семена или резници.

Допълнителна информация:

Най-голям вредител по това растение е щитоносната въшка.