Бромелиеви

Тиландсия

За растението:

Тиландсията е атрактивно и красиво растение от семейство Бромелиеви. Родината и е Северна и Южна Америка. Те са растения с много слаба коренова система, от тях има и такива, които растат по въздушните корени на дърветата, по скалите. Листата са тесни, а цветът на Тиландсията израства от средата му, бледо розов с ярко сини цветове по края му, които за да се разтворят е необходима висока влажност на въздуха.

Начин на отглеждане:

Тиландсията се нуждае от висока въздушна влажност и топли помещения. През зимата температурата не трябва да е под 17 градуса. Въздушните тиландсии у дома могат да се залепят към декоративни подпори или поставят в стъклен съд с дебел слой от камъчета, като водата не трябва да стига до най-горния слой.

Светлина:

  Тиландсията обича светлината, но не и прякото слънчево огряване. особено през горещите летни месеци. През зимата е добре да и се подсигури светло място почти през целия ден.

Поливане:

Растението не се полива, а се потапя от време на време  в съд с вода (за около половин час) – през летните месеци – на два – три дни; а  през зимата – един път в седмицата. Често е пулверизирайте.

Не поливайте в розетката, там не трябва да се застоява вода!

Пресаждане:

Желателно е пресаждането да се прави на две – три години. Извършва се чрез разделяне на корените – отнася се за наземните видове. След прецъфтяването, старото – основно растение умира, но през това време вече са поникнали много издънки. Опитайте се внимателно да ги разделите без да нараните корените.