Бромелиеви

Гузмания

За растението:

Гузманията е впечатляващо и привлекателно растение със своите атрактивни цветове, които радват очите почти половин година. Родината и е Централна Америка. Листата и са дълги, твърди  и приличат на меч. Цветовете са в жълти, червени и  оранжеви нюанси.

Начин на отглеждане:

За да Ви краси дома, т. е. да задържи цвета си  около половин година, трябва да и подсигурите светлина почти през целия ден – 18 часа. Затова е поставете на прозорец или място с източно или западно изложение. Ако е в градината – изберете полу-сенчесто и влажно място. Наблюдавайте за появата на листни въшки , акари и мушици. Ако се открият такива веднага предприемете мерки за унищожаването им. Растението се нуждае от висока влажност, затова от време на време го пулверизирайте.

Светлина:

Гузманията е светлолюбиво растение, но трябва да не е изложено на директна слънчева светлина.

Поливане:

Гузманията не трябва да се преполива, защото това ще доведе до загниване на короната и може да се появят гъбички. Водата трябва да се изсипва в розетката на растението, а не отстрани на корените, тъй като  то  почти няма такива – това се прави през топлите летни месеци. През зимата –  поливането е оскъдно, но водата се изсипва около растението, върху почвата.

Пресаждане:

Размножаването на Гузманията се прави след цъфтежа, като се използват издънки от растението. След прецъфтяването основното растение загива, но израстват много издънки, които може да се засадят  или пък да се оставят. Така Гузманията ще изглежда още по-атрактивна – с много листа и цветове.