Орхидеи

Ванда

За растението:

Вандата е разпространена главно в Азия – Хималаите , Северна Австралия и някои части на Нова Гвинея.  Името и е на  индийски диалект санскрит. Растението понякога достига до 2 метра височина. Най – големите селекционери на хибриди са в Тайланд, Тайван, Флорида. В природата повечето представители  се закрепят по кората на дърветата с въздушните си корени. Вандата  има няколко стебла, дълги гладки листа и цветове, разположени отстрани по стеблата. Цветовете и са едри, на гроздове. Тя е една от най-красивите,  ефектни орхидеи, които цъфтят в наситено синьо (Vanda coerulea), но тя е богата на цветови нюанси – жълти, оранжеви, червени, сини, зелени. Цветът на растението може да издържи няколко седмици.

Начин на отглеждане: 

В домашни условия орхидеята може да се отглежда или в кошници, или качена върху корк, без други добавки. Могат да достигнат сравнително големи размери-до 1 метър височина. Свежият въздух в помещението е много важен при отглеждането на орхидеята, в противен случай се развиват лисни заболявания.  Тя трябва да се почиства старателно от умрелите цветове. Желателна температура за растението през деня – 24 – 29 градуса, а през нощта – 18 – 24 градуса. За да може да цъфти повече от веднъж в годината, Вандата трябва да бъде похранвана. Използвайте тор с високо съдържание на азот. Торете  през равни интервали от време на равни дози. Този вид орхидея има нужда от подпора.

Светлина:

Вандата се нуждае  от много светлина, в стаята тя трябва винаги да е на най-светлото място – трябва да има поне 3 часа дневно директно слънце. Но трябва да се пази от прякото слънце в обедните часове. По вида на листата може да разберете за силата на светлината, т. е. ако листата и са жълти, това означава, че тя е била изложена на прекомерно слънце, а ако са тъмнозелени – светлината не е  била достатъчна. Те трябва да са твърди, „стегнати“, а не меки и увиснали. Ако има леко червено оцветяване по ръба им,  това е показател за добра осветеност, но червено оцветяване по целите листа, това вече е белег за прекалено силна светлина.

Поливане:

През активния сезон трябва да и се осигури много влага. Това означава поливане ежедневно от юни до септември и дори 2 пъти дневно през най-горещите дни. Но Вандата  е много чувствителна на преполиване. Почвата трябва да изсъхва между отделните поливания. Водата от чешмата се затопля до стайна температура и престоява поне няколко часа. След това поливате растението. Този вид орхидея изисква висока влажност на въздуха и често трябва да се опръсква.

Пресаждане:

 Пресажда се обикновено през 2 – 3 години, когато надрасте саксията, в която се намира.  Големите растения обикновено изглеждат „неподредени“, но ако искаме да ги пресаждаме често, най-вероятно никога няма да ги видим цъфнали.  Орхидеята се размножава като се отделят и засаждат вкоренени странични клонки, но това е деликтна и трудна работа. При пресаждането на Ванда трябва да внимавате, защото корените и са много чупливи и изгниват.

 Допълнителна информация:
Всички орхидеи се развиват особено добре в плетени кошници. Въздушните им корени трябва да се оставят необезпокоявани. Ако все пак решим да ги отглеждаме в саксия, трябва да се използват само едри парчета кора, без други съставки, които биха задържали водата.