Палми

Цикас

За растението:

Цикасът по външен вид прилича на палмите, но не е палма. В превод от гръцки език означава палма. Родината и е Япония, Тайван и Австралия. Среща се и под името папратова палма, заради младите и листа, които са извити като спирала и наподобяват папратите.

Начин на отглеждане:

Цикасът расте твърде бавно, но пък може да го отглеждате дълго време, ако му създадете добри условия. Подходящо място – юг или югозапад. Относно температурата на въздуха – нормална, даже през зимата може да бъде до 8 градуса. Не забравяйте да опръсквате палмата почти всеки ден. Почиствайте листата с влажна кърпа поне един път месечно , а ако е миете под течаща вода – покривайте стеблото.

Светлина:

Цикасът обича светли помещения, но преките слънчеви лъчи са вредни.

Поливане:

Както и за останалите палми – през лятото – много, а през зимата – да се намали значително. Внимавайте да не попада вода вътре в палмата /в средата/, защото може да загние.

Пресаждане:

Размножаването е чрез млади издънки или чрез семена – след около два – три месеца се появява новото растение. Пазете корените по време на пресаждане, те са много нежни и може да ги пречупите. Старите растения се пресаждат, ако са запълнили саксията или много са израснали. 

 

Допълнителна информация:

Цикасът не е евтина палма, цената и е висока. Затова, когато решите да купувате, винаги е оглеждайте за повредени или пожълтели листа, защото почти винаги се застояват в цветарските магазини. Удачно е да изберете палма  с три до пет развити листа.