Палми

Ховея

За растението:

Ховеята спада към групата палми, които се отглеждат лесно в домашни условия. Тя е изящна и красива, със своите тънки, дълги листа, извити във всички посоки. Родината и е остров Лорд-Хау, откъдето идва и името и.

Начин на отглеждане:

Палмата изисква минимални грижи за отглеждане и е издръжлива към условията,  при които е поставена. Мястото и може да бъде навсякъде в къщата. Проверявайте за вредители – акари и листни въшки. Ако има такива ги премахвайте с влажна кърпа или подходящи препарати.

Светлина:

Ховеята е непретенциозно растение и относно светлината – може да вирее и на слънчеви места, и на сянка. Единствено биха и навредили преките слънчеви лъчи около обяд.

Поливане:

Използва се мека, престояла вода за поливането на палмата. През лятото се нуждае от обилно поливане, а през есента и зимата – значително трябва да го намалите. Добре е през топлите месеци да опръсквате растението с вода, може да го измиете под течаща стрия или да триете листата с влажна кърпа – по този начин ще допринесете за създаване на по-добра въздушна влажност около палмата.

Пресаждане:

Размножаването е чрез семена. При пресаждане може да засадите няколко млади растения в една саксия. Старите растения се пресаждат обикновено на 2 – 3 години, но може и да не го правите, а само да подмените горния слой на почвата с нов.