Палми

Хамедорeя елеганс

За растението:

Хамедорeята е най-разпространената за отглеждане при домашни условия палма. Родината и е Централна Америка. Тя е от ниските палми, но височината и може да достигне 2.5 метра. Стволът е подобен на бамбук.

Начин на отглеждане:

Хамедорeята е лесна за отглеждане вкъщи палма – може да се постави навсякъде – далече от прозореца или до източен, западен или северен прозорец. Може да е изнесете на балкона или в градината, но е пазете от директното слънце. Подходящата температура за отглеждане да е нормална – до около 25 градуса, през зимата – до около 12-15 градуса. Почиствайте прахта по листата с влажна кърпа, за да може да диша палмата. Проверявайте  е  за вредители  – акари, листни въшки. Премахвайте ги  с  влажна кърпа или  с подходящ  препарат.

Светлина:

Палмата се развива добре, ако е поставена на сенчести или полусенчести места.

Поливане:

През лятото – нормално поливане, а през зимата – значително да се ограничи. През горещите месеци е препоръчително да се опръскват листата с вода.

Пресаждане:

Хамедореята не трябва да се пресажда често – само ако корените са напълнили саксията или са излезли извън нея. Размножаването се извършва чрез разделяне на коренището или чрез семена, но е трудно в домашни условия.