Палми

Нолина

За растението:

Нолината е известна с многото си имена –  наричат е “дървото на пътешественика”, защото не е нужно да се полива много често; името и в превод от латински е  “слонски крак” , заради бутилкообразния  ствол или „конска опашка”- защото листата и растат по този начин . Известна е и под името “бебе палма”, защото при домашни условия расте много бавно и едва достига един метър. В естествена среда може да израсте до 10 метра. Родината и е Мексико.

Начин на отглеждане:

Нолината е невероятно и непретенциозно за отглеждане растение. Може да се отглежда в прохладни помещения до 10 градуса през зимата , за лятото – до 20 градуса.

Светлина:

Вирее на светли и слънчеви места, но може и на шарена сянка. Добрата светлина спомага за образуването на буйна  и гъста листна маса.

Поливане:

Палмата се пръска и полива с престояла вода. Количеството вода за поливане зависи от температурата на въздуха, а именно – поливайте през цялата година нормално, на 5 – 6 дни , за да не съхнат връхчетата на листата.

Пресаждане:

Обикновено възрастните растения се пресаждат на 5 години в плитки съдове, докато младите може да се пресаждат на 2- 3 години. Към почвата трябва да е добавен задължително пясък за добър дренаж.