Палми

Вашингтония

За растението:

Вашингтония – палмата, която е наречена на първия президент на САЩ – Джордж Вашингтон. Родина са и  Аризона и Калифорния. Палмата има големи, ветрилообразни и бодливи листа.

Начин на отглеждане:

Палмата може да се отглежда в домашни условия, в помещения с нормална температура, а през зимата даже и на прохладни места. Расте бързо. Характерно за листата и е, че старите  увисват, а не окапват и по това ще разберете, кога трябва да ги премахнете. Почиствайте ги от прах и често ги опръсквайте с вода.

Светлина:

Не обича директното слънчево огряване.

Поливане:

Водата за поливане трябва да е престояла. През топлите летни месеци поливайте по – често, но ако времето захладнее, поливайте по малко. През зимата – значително ограничете водата.

Пресаждане:

Размножаването е чрез семена, които може да ги натопите предварително в топла вода. През пролетта се пресаждат  млади палми, а старите палми – само ако корените са им извън съда. При пресаждането е необходимо  да поставите палмата в почва на същата дълбочина, в която е  била преди пресаждането , в противен случай палмата ще загине. Ако съда е голям и палмата стара, необходимо е само да смените горния  слой на почвата.