Листно декоративни

Фитония

За растението:

Фитонията е забележително и красиво растение. Отново листата са тези , които привличат вниманието към него. Те сякаш са омрежени с бели, розови или червени жилки. Родина са и Перу и Колумбия. В България все още не е така известна, защото е трудна за отглеждане.

Начин на отглеждане:

Фитонията е капризно растение, заради условията при които трябва да се отглежда, а именно – топли и много влажни помещения. Купувайте Фитонии с малки листа, те се приспособят по-лесно.  Подходяща температура – нормална- около 20-22  градуса, а през зимата да не е под 15 градуса. Опръсквайте често с вода през лятото.

Светлина:

Растението е светлолюбиво , но отново трябва да споменем, че преките слънчеви лъчи влияят зле на окраската на листата. Подходящо място – западен прозорец. Не го изнасяйте навън.

Поливане:

Характерно е честото, обилно поливане през топлите месеци, а през зимата – по рядко. Водата трябва да е престояла. Отново показател са Ви листата – те клюмват, ако няма достатъчно вода.

Пресаждане:

Добре е всяка година, напролет да извършвате това действие. Размножаването е чрез резници, които може веднага да  насадите в нова саксия, която да бъде широка и плитка, заради малките корени.