Листно декоративни

Фикус Еластика (Каучуково дърво)

За растението:

Фикус Еластика е красиво, декоративно, вечнозелено дърво. В естествени условия достига височина до 30 м. Листата му са дълги и  широки, а на цвят – в повечето случай зелени,  но се срещат и такива на петна – пъстри.

Начин на отглеждане:

Фикус Еластика е едно от най-често отглежданите дървета в стайни условия – домове, офиси, учреждения. Верее добре в помещения с нормална температура, като през зимата не трябва да е по-ниска от 14 градуса. При нараняване или отрязване на листо или клонка потича бял сок, който трябва да се изтрие веднага с влажна кърпа. Не е желателно да остава върху  растението. За по-голяма влажност през топлите месеци – пулверизирайте листата с вода и ги почиствайте често с влажна кърпа.

Светлина:

Фикусът е светлолюбиво дърво, подходящи места – с източно или западно изложение. Преките слънчеви лъчи са вредни за листата му.

Поливане:

През лятото – нормално поливане, а през зимата – го намалете. Почвата не трябва за засъхва продължително време – показател са Ви листата – те омекват и падат, ако не сте полели дървото, покафеняват и падат, ако сте го преполели.

Пресаждане:

Размножаването е чрез резници от стъблото – след отрязване веднага потопете във вода, за да изтече млечния сок и за да пусне корени. Пресаждайте само млади растения – на по две-три години, а за тези които са много големи – не трябва да се пресаждат, а само сменяйте горния слой на почвата.