Листно декоративни

Фикус Бенджамин

За растението:

Фикус Бенджамин (Ficus benjamina) е листнодекоративно, цъфтящо растение от рода Moraceae, чиято родина са земите на югоизточна Азия и Австралия. Това е официалното дърво на Банкок и е дърво, което в естествени условия може да достигне височина 30 метра с грациозно увиснали клонки и лъскави листенца от порядъка на 6 до 13 сантиметра дълги, овални и със заострени краища. 

Отглеждане:

Бенджаминът е чувствителен към течения и движение на въздуха. Намерете му място, което е далече от врати и топлинни уреди (особено предизвикващи силно движение на въздуха – климатици, духалки). Също, избягвайте големи прозорци, които предполагат промяна на температурата през деня. Можете да торите бенджамина през пролетта и лятото, веднъж месечно с 1/2 течен тор. Торенето се спира през зимните месеци. Ако листата му започнат да пожълтяват и падат, спрете поливането и торенето, докато листопадът не спре.

Светлина: 

Изберете място с ярка, филтрирана светлина. За да определите дали светлината е достатъчно силна за фикуса, погледнете дали виждате сянката си на стената зад избраното място. Място, което е огрявано рано сутрин или късен следобед е чудесно за Бенджамина. Места получаващи целодневна светлина трябва да бъдат избягвани.

Поливане:

Избягвайте преполиване на фикуса си. Най-честата грешка при отглеждането му е да се полива повече, след като листата му започнат да пожълтяват. В този случай трябва да направите точно обратното. Винаги опипвайте почвата с върха на пръста си. Ако я усещате суха на около 2 см дълбочина, е време за поливане. Нуждае се от по-малко вода през зимата. Имайте предвид, че фикусът е тропическо растение и като такова обича висока влажност на въздуха. Макар пулверизирането да не е задължително, е добре да пръскате листенцата на бенджамина през зимата, когато отоплението в стаята може да изсуши въздуха.

Пресаждане:

Пресаждане е нужно само, когато саксията на растението стане твърде малка за коренната му система. Можете да разбрете това по излизащите му на повърхността корени. При самото преместване трябва да се внимава да не се нарани кореновата система. Добре е да оставите растението в същата почва, като добавите нова само колкото да се запълни саксията. Бенджаминът е чувствителен към промени.

Допълнителна информация:

Бенджаминът не е растение, което изисква малко грижи. Към отглеждането му трябва да се подхожда с постоянство и старание. Много е чувствителен към всякакъв тип промени, така че старайте се да поддържате условията му постоянни, доколкото е възможно.