Листно декоративни

Поинсетия

Факт е, че Коледа не винаги се свързва като празник, на който можем да подарим цветя. Поради студения зимен сезон, повечето цветя не цъфтят и почти всички имаме склонността да се фокусирам върху зимната зеленина като борови и елхови клонки, имела и хвоща. Въпреки това, има едно голямо изключение и това е красивата и неподправена Коледна зеленина.

Важно е да се направи едно уточнение- Коледна звезда (Поинсетия) не е точно цъфтящо растение, а листно-декоративно растение с горни листа, обагрени в червен цвят. Тя заема челно място в класацията по най-често подарявани цветя през месец декември и в навечерието на Коледа и Нова година. Също така, тя е почти задължителна част от всяка една коледна декорация и от традицията за украсяване на дома или офиса.

shutterstock_741258280

Няколко интересни факта за Поинстетията /Коледната звезда/:

– Тя е кръстена на ботаника Джоел Поинсет, който пръв представя растението на ботаническа изложба в САЩ
– Растението традиционно цъфти в края на годината между октомври и началото на декември. Това е перфектното сезонно „цвете“ за това време на годината.
– Родината на Коледната звезда са страните от Централна Америка, по = конкретно Мексико и Гватемала.
– Растението било смятано за свещено от ацтеките. Също така, те го използвали за производство на бои и естествена медицина.
– Поинсетията може да достигне до 15 фута височина в родината си.

Традицията на Поинсетията като коледно цвете – откъде идва?

shutterstock_483028549

Традицията за Коледната звезда е вдъхновена от история от мексиканския фолклор за бедно малко момиченце, наречено Пепита, което не е имало подарък за бебето Исус по време на Коледната служба. Братовчедът й Педро се опитал да я ободри, предлагайки й, че дори най-малкият подарък би бил достатъчен, така че Пепита набрала няколко листа от растение, растящо до църквата. Когато се приближило до олтара и поставила подаръка си, листата изведнъж се превърнали в яркочервени цветя, които познаваме днес като Коледна звезда. По тази причина, в испаноезичните държави, Poinsettia е известна като „Flores de Noche Buena“ или „Цвят на свещената нощ“.

Символично, формата на цветът на Коледната звезда също се смята за подобна на звездата, която води мъдреците към Исус, поради което много хора я правят част от своята коледна украса. Или в малко по-нетрадиционното тълкуване, червените листа могат да бъдат символ на Христовата кръв.