Листно декоративни

Пахира

За растението:

Пахирата  е интересна със своето стъбло – преплетено, състоящо се от няколко ствола. По-късно се образува гъста корона от широки листа. Родината е Южна Америка. От гръцки език името означава „дебелана“, заради формата на стъблото. Пахирата е известна  и с други имена – дърво на съдбата, щастлива съдба, гвинейски кестен.

Начин на отглеждане:

Подходящи места за отглеждането му са по-големи и просторни помещения, заради короната , която развива. Вирее добре при нормална температура, като през зимата да не е по-ниска от 10 градуса. Пулверизирайте често с вода листата.

Светлина:

Пахирата е светлолюбиво дърво, но пряката светлина му пречи – места с източно и западно изложение са подходящи.

Поливане:

През пролетта и лятото се полива нормално, когато почвата на повърхността е засъхнала, а през зимата ограничете поливането. Поради структурата и формата  на стъблото Пахирата може да издържи много време без вода, но не  и понася прекомерното поливане – ще изгние. Водата за поливане да е престояла.

Пресаждане:

Пресаждането е подходящо, когато растението е на две – три години. Саксията, която ще използвате  да бъде по-широка, защото корените не са много дълги,   и  с добър дренаж. Размножаването е чрез семена през пролетта или чрез резници – през лятото – август.