Листно декоративни

Лимон

За растението:

Лимонът в България се отглежда освен като декоративно дърво, а  и като плодоносно дърво. Листата са твърди, кожести, светлозелени на цвят. Цъфти с нежнобели и ароматни цветове. Родина са и Индия и Индокитай.

Начин на отглеждане:

Може да го поставете до прозорците на стаята, дори и северни, важно е да има светлина.  От голямо значение за добрия растеж на лимонът е да има богата почва и допълнително подхранване с естествени и изкуствени торове, смесени с вода. През топлите месеци пулверизирайте с вода листата или ги почиствайте с влажна кърпа – създавате допълнителна влажност.

Светлина:

Лимонът е светлолюбиво растение, а ако е в градината – намерете място с шарена сянка.

Поливане:

Зависи от много неща – големина на саксията, съдържание на почвата, температурата и влажността на въздуха. Но трябва да знаете , че през лятото – поливането е често, а през зимата – по-рядко. Водата да е престояла, стайна и да достигне долния слой на саксията, т.е. трябва да видите вода в чинийката.

Пресаждане:

Размножаването е чрез семена, които може да се поставят в почвата, веднага след като сте ги отстранили от плода. До един месец те ще покълнат. В този случай растението ще дава плодове едва след около осем години,  но пък иначе ще имате постоянно зелено дърво у дома. Може да се размножи и чрез листен резник, който се поставя в почвата, покрива се с буркан и се оставя на топло място. След около месец растението ще се е вкоренило и може да го пресадите в подходящ съд.

Допълнителна информация: 

Известно е, че в помещения с лимоново растение,  въздухът е много свеж, приятен, дори стерилен, т.е. не се размножават болестотворни организми. Това се дължи на аромата, на етеричните масла, които се изпускат от листата и цветовете на лимона.