Листно декоративни
ирезина

Ирезина

ИРЕЗИНА

 

Наименованието на рода произлиза от гръцки и означава цветна маслина на клонка. Дивите видове идват от тропична и субтропична Америка, Еквадор. В природата се наброяват около 25 вида треви или полухрасти. Цветовете са дребни, малки, събрани в съцветия, нямат декоративна стойност. Ефектът е от простите целокрайни или назъбени, срещуположно разположени листа, обагрени в червено (с трапчинка при I. Herbbstii). Листата може да са удължени-ланцетни (Iresine linden)  с по-изпъкнала невратура в различните гами на червеното и пурпорното.

 

Растението се отглежда изключително заради декоративния вид на листата. В природата достига до височина 50-60 см. В домашни условия в завимост от условията на отглеждане чрез резитба тази височина може да бъде контролирана. Размножаването става чрез стъблени резници, потопени във вода или директно засадени в саксийки със субстрат от торф и перлит. Поддържа се температура 20-22 градуса и висока влажност чрез оросяване. Резниците могат да се взимат през цялата година, но за засаждане на фигури и цветни килими масовото взимане става през януари и март от презимували майчини растения.

 

Растенията изискват открити слънчеви места. Добре реагират на торене  и напояване. През летните горещини завиването може да бъде фатално за тях. Затова се засаждат само при осигурено напояване. Растението се използва като саксийна култура за зацветяване на светли слънчеви места, а на открито се използва за цветни фигури, защото много добре понася резитба и лесно се моделира.