Листно декоративни

Бръшлян

За растението:

Бръшлянът е увивен или катерлив многогодишен храст. То е идеалното декоративно растение за украса на сгради или градини. Родина са му  Европа и Азия. Най-известен е английският бръшлян, чийто листа са твърди и лъскави, тъмнозелини или светлозелени на цвят, а по форма приличат на звезда. Листата остават зелени дори и през зимата. Растението цъфти от лятото  до късна есен с дребни жълто-зелени цветове,а през зимата има плодове, подобни на боровинките.  На дължина може да достигне 25-30 м.

Начин на отглеждане:

Подходящи помещения – хладни, но не студени. През зимата стаята може да не се отоплява, но ако е с парно – горещ и сух въздух, то тогава може да пръскате листата с вода. Почиствайте с влажна кърпа листата, за да премахнете прахта, а и за да създадете по-добри условия за развитие на Бръшляна. Проверявайте за вредители.

Светлина:

През зимата има нужда от повече светлина. Избягвайте директната слънчева светлина през лятото, затова може да го отглеждате на сенчести и полусенчести места.

Поливане:

През лятото -поливайте много, пулверизирайте с вода листата, а през зимата – намалете поливането.

Пресаждане:

Размножаването е чрез резници, които може да се оставят във вода, за да пуснат корени или директно да се засадят. Пресаждането го извършвайте през пролетта, през две години, като новата саксия трябва да е по-голяма.