Листно декоративни

Бергения

ЗЕЛЧЕ

Bergenia cordifolia

 

Зелчето е отдавна известно и популярно растение у нас. То е спечелило тази популярност благодарение на своята невзискателност и способността му да оцелява,  както при по-хладни условия в планините, така и при по-топлите места в равнините. Растението има особен  външен вид, дължащ се основно на розетъчната му структура, както и на едрите му месести листа, които имат значително декоративно въздействие , особено при по-едри групи. Най-ефектната част на растението са неговите цветове. То цъфти много рано напролет с цветове в бяло, розово или червено. Като декоративен се отглежда не само видът Bergenia cordifolia от Монголия и Сибир, но и видът Bergenia ciliate от Хималаите, Bergenia crassifolia от Сибир и Bergenia purpurascens от Китай. Разбира се, тези видове не се отглеждат в България, но масово се внасят техни хибриди. Видът е изключително приятен за използване на слабо засенчени места, където тревата се развива сравнително зле. Там зелчето може да създаде добър растителен покров на почвата, като декоративният ефект се засилва допълнително от цъфтежа. То масово се използва в различни цветни композиции и групи. Възможно е и използването му в скални групи, но трябва да се има предвид, че ако е изложено на пряко слънце, трябва да се полива по-често.

 

 

Зелчето е сравнително безпроблемно растение, като рядко се напада от някои заболявания като гъбните листни петна. При тази болест върху листата се появяват кафяви, разрастващи се петна, като нападнатата тъкан става водниста. Основната причина може да бъде прекалената въздушна влажност, съпроводена с топло време. Растенията могат да бъдат третирани с Фундазол, Бенлейд, Топсин и др.

 

 

Друга сравнително често срещана болест е коренищното гниене. Наблюдава се постепенно завяхване на листата – при леко опъване те се отскубват, като в основата се забелязва, че основата на листата и коренището са загнили. Борбата се провежда с  фунгициди като Радомил, Корсейд, Сандофан и др.

 

 

Сериозен проблем могат да  се окажат и някои неприятели, като най-опасни сред тях са охлювите, които най-често нападат младите листа. Друг сериозен проблем могат да бъдат различните видове наметоди. През листните дръжки те проникват в месестите листа като предизвикват сериозни проблеми. Друг неприятел, който може да нанесе вреди, са гъсениците.