Листно декоративни

Белопероне

Белоперонето е един интересен представител на семейство Acantaceae. Родът му включва над 400 вида вечнозелени храстовидни растения, които обитават различни места в тропическите и субтропическите области по цял свят. Като декоративно растение белоперонето е популярно с белите си цветове, обгърнати от червеникаво-оранжеви прицветници, които го обсипват почти целогодишно.

 

За да оформите растението като гъсто храстче, още докато е младо отстранете част от първите цветове и там клонките ще се разклонят. После в началото на всяка пролет изрязвайте наполовина растението – като резултат ще се получи едно богато разклонено растение, на чиито връхни клонки се оформят дребни цветове с кичести прицветници, наподобяващи на огнени пламъци.

 

Белоперонето се отглежда лесно и не е претенциозно. Всяка универсална почвена смес е подходяща за растението. Поливайте го обилно от пролетта до есента, а през зимата – умерено. Подхранвайте ежемесечно от февруари до октомври с лек течен тор, разтворен във водата за поливане.

 

Можете да разположете саксията както на леко засенчено, така и на огряно от ярка светлина място. Белоперонето предпочита умерените температури, като не обича нито прекалено високите, нито прекалено ниските. През зимата можете да го поставите в по-хладно помещение, където температурата е около 13-15 градуса.

 

Размножава се лесно чрез вкореняване на стъблени резници. Ако е необходимо да го присадите, изчакайте до пролетта