Листно декоративни

Бамбук

За растението:

Бамбукът е многогодишно растение, приличащо на трева. Срещат се два вида – тревовиден и дървовиден. В домашни условия и на пазара се предпочитат  дървовидните такива. Растението не е бамбук и името му е „Dracaena Lucky Bamboo“ или „Щастливия бамбук“ –  така е известен и сред хората.  Само външната му прилика – кухото стебло и зелените листенца го доближават  до него. На пазара по-често се предлага на стрък със завити краища.

Начин на отглеждане:

Бамбукът се отглежда повече в оранжерии, но може да го отглеждате вкъщи или  в офиса, може да го поставите в банята -заради високата влажност, която е благоприятна  за виреенето му. През зимата температурата не трябва да е под 16 градуса. Китайският бамбук се отглежда във ваза с вода.

Светлина:

Растението се развива добре на места с постоянна светлина през целия ден, но не пряка.

Поливане:

Желателно е водата, която ще се използва да е престояла, като през лятото – поливайте обилно, а през зимата – малко.

Пресаждане:

Подходящото време за това действие е пролетта. Размножаването е чрез коренови издънки, като използвайте голяма и широка саксия, а почвата да е влажна и повече глинеста.

Допълнителна информация:

Щастливият бамбук е оригинално растение и в Китай и другите азиатски страни се счита за символ на щастието и благополучието в дома и семейството. Ако го отглеждате във ваза – редовно сменяйте водата/поне един път седмично/ и прибавяйте разтворими торове. Използва се при „Фън-шуй“ аранжирането – допринася за късмет, успех и щастие, като броя на стеблата е от значение. Колкото са повече – толкова повече пари и богатство носят. Любов – 2 стръка, щастие – от 3 до 6 стръка, здраве – от 5 до 7 стръка, богатство – 8 стръка, щастие за цялото семейство – 9 стръка, благополучие – 21 стръка. Не купувайте 4 стръка – не е на хубаво.

Допълнителна информация може да прочетете в Wikipedia