Листно декоративни

Аспидистра

За растението:

Аспидистрата е декоративно растение, което е известно със своята непретенциозност и издръжливост при отглеждане в домашни условия. Затова го наричат още и „Семейно щастие“. Родината и е Източна Азия и Япония, въпреки че се срещат много видове и в Китай. Листата и са широки, гъсти и вечно зелени, достигащи на височина до 70 см. Цъфти рядко, като цветовете се намират в основата на растението и са дребни, лилаво кафяви на цвят.

Начин на отглеждане:

Аспидистрата може да бъде отглеждана при всякакви условия – светло или тъмно, студено или топло, мръсен или свеж , сух или влажен въздух, на суха или влажна почва. Тя расте бавно, но пък дълги години ще освежава интериора Ви. Почиствайте прахта по листата с влажна кърпа.

Светлина:

Аспидистрата единствено се влияе зле от директната слънчева светлина. Освен това изискване може да е поставите навсякъде – тъмни места, вътрешни помещения, сенчести места, а ако е до прозорец – подходящ е този със северно изложение.

Поливане:

Аспидистрата може да издържа повече време без вода. Но въпреки това през лятото е поливайте често, не оставяйте почвата да изсъхне. През зимата е достатъчно един път в седмицата.

Пресаждане:

Размножаването е чрез разделяне на корените през цялата година, като трябва да ги засадите на по-голяма дълбочина от старото растение. Пресаждането може да се осъществява на две – три години през пролетта