Листно декоративни

Аралия

АРАЛИЯ, ФАТСИЯ

Fatsia Japonica

 

Дивите форми на този вид произлизат от Япония, от където носи и името си. Аралията е храст или дърво до 2-3 метра. Листата са големи, длановидно нарязани, 7- или 9-делни,  наситено зелени или вариегатни. Растението цъфти и образува семена, които са едни от основните начини за размножаване.  Цъфтят основно възрастните растения, дори и в домашни условия. Семената са дребни, кафяво-черни и бързо губят кълняемостта си. Засяването им трябва да стане веднага след узряването. Засяват се поединично в малки саксийки или чашки или групово в сандъче. Използват се богати, но пропускливи субстрати. Добавя се пясък за по-добър дренаж и предпазване от загниване. Изискват умерена температура от 18-20 градуса и редовно оросяване на субстрата до поникването. Тъй като имат ниска кълняемост, поникват малко на брой семена и посевът е неизравнен. Ако семената са засети в общ съд, се налага пикиране, след оформянето на 2-ри – 3-ти същински лист. Използват се малки саксийки – 9 или 10 номер, а субстратът е смес от торф и пясък.

Размножаването може да стане и чрез резници. За резници се използват основно върховете на растенията след тяхното пензиране. Пензирането на растенията след навършване на 1 година е препоръчително, за да се оформят ниски компактни растения. Дължината на връхния резник е 12-15 см (2, 3 междувъзлия). За доброто вкореняване се използва вкоренител, а субстрата е смес от торф и перлит. В домашни условия вкореняването може да стане в съд с вода. Температурата трябва да бъде около 18 градуса. При голяма площ на листата те могат да се завиват на пура и да се завържат с конец или се съкращават. Така се намалява изпаряващата повърхност и процесът на вкореняване е по-сигурен.

 

Растението обича светли и хладни помещения (при високи температури то реагира с опадане на по-долните листа). Младите растения задължително се отглеждат на сянка или на шарена сянка, а след закаляване могат да се изнесат и на пряко слънце. По време на вегетация (март – септември) растението се полива и тори обилно. Използват се комбинирани торове за листно-декоративни с високо съдържание на азот. През есенно-зимния сезон поливките и храненето се намаляват. Растението презимува в светли и хладни помещения с минимална температура 3-4 градуса.

 

Основни неприятели па аралията са акарите, песта и щитоносна въшка. Използват се инсекто-акарициди.

 

Основното предназначение на растението е за аранжиране на големи, светли и хладни помещения, зимни градини и други.