Листно декоративни

Аглоанема

За растението:

Аглоанемата е част от голямо семейство листно декоративни растения –  Araceae, което събира около 40 вида вечнозелени растения в семейството. Те произлизат от  тропическите блата и гори на Югоизточна Азия.

Те са тревисти многогодишни растения до 20-150 см височина. Листата имат копиевидна форма, тъмно и средно зелен цвят, 10-45 см дълги и 4-16 см широки, в зависимост от вида. Цветовете са сравнително незабележими, бели или зеленикаво-бели, които могат да дадат червени плодове.

Начин на отглеждане:

Аглоанемата е популярно стайно растение и декоративно растение за офиси и търговски центрове, поради лесния начин на отглеждане и грижите, които трябва да се полагат за нея.  Понасят добре силна светлина и трудно вехнат след нападение от вредители. Аглоанемата процъфтява след години. Аглоанемата не понася студа и не трябва да се излага на температура под  0 ° C (32 ° F), с оптимални условия за отглеждане между 20 ° C (68 ° F) и 30 ° C (86 ° F). Високата влажност на въздуха също е важна.

Светлина: 

Те предпочитат непряка светлина и частична сянка. Растат най-добре в сянката на по-малко светлина, като северния прозорец.

Поливане:

 Те предпочитат тежки почви, които трябва да са влажни, но не и пренаситени с вода.

Пресаждане: Лесно се размножава от резници, които трябва да се вкореняват в чаша вода.

Допълнителна информация: Сокът на Аглоанемата е отровен за хората. Той предизвиква дразнене на кожата. При поглъщане, сокът предизвиква дразнене на устата, устните, гърлото.