Цъфтящи

Хризантема

За растението:

Хризантемата е сред най-известните и препоръчвани за отглеждане в саксии цветя, а така също и за букети. Това растение е най-популярно в Китай и Япония, от където идва и в Европа през 17 век. Култивирани са хризантеми с различни цветове – бели, жълти, сини, тъмно червени. Съществуват две основни групи – едроцветни и дребноцветни.

Начин на отглеждане:

Подходящи места за отглеждане на саксиените хризантеми – добре осветени, източен или южен прозорец през зимата, западен прозорец – през лятото, при температури – 12 – 15 градуса. Подходяща почва – пропусклива, богата на хранителни вещества. Цъфтенето започва най-рано през септември и приключва в края на ноември. За да се стимулира цъфтенето, връхчетата на хризантемата се подкастрят /пензират/. На височина хризантемата може да достигне  90 – 100 см, затова използвайте подпори, за да укрепите стъблото.

Светлина:

Хризантемата е светлолюбиво растение . Отглеждайте е на слънчеви или полусенчести места, а ако е в саксия – светли места с малко директно слънце.

Поливане:

Поливането трябва да е обилно по време на растеж и постепенно да се намали по време на цъфтеж. Полезно е често да се оросяват листата на хризантемата.

Пресаждане:

Размножаването е чрез разделяне на туфите и чрез резници, които се взимат от майчините  растения. А тези растения се получават от издънки на коренищата, които трябва да се вкоренят и да престоят около 30 дни при температури 5 – 10 градуса. Майчините растения се засаждат на разстояние до 8 см/ да не са нагъсто / и да не са изложени на преките слънчеви лъчи.

Подходящо време за пресаждане – пролетта.

Допълнителна информация:

Хризантемата е цвете лечител , защото:

– пречиства въздуха;

– излъчва енергия, предизвикваща издръжливост и чувство на спокойствие;

– допринася за добра концентрация на мисълта;

– действа успокояващо.

Хризантемата като символ в Япония е включена в герба и паспортите. На нея е посветен един от националните празници – 9-ти септември – Празникът на хризантемата, като той преминава и във фестивал. Тя е символ на щастието, успеха и късмета за японците.

Хризантемата е един от 4-те символа и в Китай. Тя е символ на мъдростта и дълголетието. На нея е наречен деветия месец на годината, а деветия ден от този месец е обявен за празник. В Китай също има фестивал на хризантемата.