Цъфтящи

Сенполия /африканска теменужка/

За растението:

Сенполията е много популярно красиво саксийно растение. Родината й е Източна Африка и затова е известна и с името африканска теменужка. Съществува невероятно голямо разнообразие от сортове и окраски – бели, розови, пурпорни, сини, виолетови, цъфтящи с два цвята или с различни цветове на едно растение. Листата са свежи, мъхести, кичести или опростени, възможни са и опръскани с бели петънца по края.

Начин на отглеждане:

Сенполията доставя удоволствие и радост със своите свежи листа и разнообразие от цветове само на  грижовните стопани, защото тя не е много лесна за отглеждане. Най-подходящата температура трябва да е около 20 градуса и ако може да се поддържа през цялата година. Вирее най-добре на перваза на прозореца, но на този, който не е огряван директно от слънчевите лъчи.  За да бъде симетрична розетката на листата , поне два пъти в седмицата завъртайте саксията на 45 градуса. Иначе листата ще се издължават само в една посока. От време на време намалявайте броя на листата и премахвайте новите чепки  – това се прави , за да бъде цъфтежа по-голям. Почиствайте често листата от прахта, защото тя пречи на фотосинтезата на растението.

Светлина:

Африканската теменужка е светлолюбиво растение, но преките слънчеви лъчи влияят зле на листата й. Изберете полусенчесто място или такова с разсеяна светлина.

Поливане:

Използвайте мека, престояла вода със стайна температура. Пазете листата, не трябва да ги мокрите, защото по тях ще се образуват кафяви петна. Сипвайте водата в подложната чинийка, а ако е в повече или не е поета от растението е изсипете. Когато поливате теменужките по-малко,  те цъфтят повече  и за по-дълъг период от време.

Пресаждане:

Препоръчва се пресаждане поне два пъти в годината – през пролетта и началото на есента. Младите растения поставете в малко по-голяма саксия , а възрастните – в същата. На дъното задължително направете дренаж.

Размножаването е чрез резници от листата. Може да ги засадите веднага в почвата или да ги потопите във вода, като дръжките на листата не трябва да се допират. Коренчетата се появяват след 4-5 седмици.