Цъфтящи

Сапунче

Сапунчето, наричано още пенявец, е многогодишно коренищно тревисто растение от семейство карамфилови. Коренищата са червеникави, пълзящи, с възли и дебели до 1 см, стъбло изправено до 80 см, листа тесни или ланцетни. Цветовете са едри, бледорозови или бели, събрани по няколко метличини в пазвите на листата. Цъфти през лятото. Среща се по влажни места- край реки и в грдините като декоративно растение. Съдържа в корените си 5% горчив сапунин и слуз, преди е използвано, разбито във вода на пяна, за пране на вълна. Листата са богати на витамин C.
Действа отхрачващо, диуретично и потогонно. Използва се като запарка при тежки бронхити, разтваря секрета и облекчава отхрачването. Една чаена лъжица от корените се накисва със студена вода за 7-8- часа. Пие се по 2-3- супени лъжици 3 пъти на ден. При налепи и ангина да се прави гаргара със същия извлек. Предизвиква изпотявания.
В миналото при чернодробни проблеми, болен далак и венозни заболявания на долните крайници е използван сокът от растението или чай от листата му при цъфтежа.
Сок се получава като се наситнят корени, стъбло и листа, смачкват се и се пресоват. Полученият сок се пие с вино или минерална вода, а може и чист по 18-20г дневно.
Сироп от сапунче се прави чрез изваряване на цялото растение във вода. Към получената отвара може да се прибави мед (акациев) и се пие. От него може да се вземат 5-10 г (една, две чаени лъжици) и се смесват със слабо вино.
Чай от сапунче : щипка от билката се вари 5 мин. и прецедена се пие. Действа разреждащо на секретите при жълтеница, воднянка. Външно при кожни обриви, краста (мехлем със свинска мас).
Това хубаво лятно цвете трябва повече да познаваме и използваме. Старите фитолечители са го ценели много и често използвали при лечение.