Цъфтящи

Роза

За растението:

Розата е най-благородното цвете.  Още от дълбока древност то е символ на красотата и любовта. Името и произлиза от латинското  „Rosa“ . Тя се среща като цвете /миниатюрни рози/, храст или лиана /пълзяща роза – трендафил/, а  стъблото и е покрито с остри бодли. Цветовете  са с различни форми, окраски и големини и излъчват  приятни аромати.  Родина са и Китай, Индия, Персия /Иран/, Европа. Плодът на розата е така наречената шипка, много полезна  за имунната система на човека. От цветовете на розата се произвежда розово масло, като голям процент от добива му е в Розовата долина, край Казанлък.

Начин на отглеждане:

Когато решите да отглеждате рози в градината, изберете място, което да е огряно от слънцето почти през целия ден. За да не измръзнат през зимата, засаждайте такива видове рози, които може да издържат на климатичните условия в района Ви. За да избегнете измръзването им,  защитете ги  по следния начин – подрежете стъблата малко над пъпката на височина 30 см, засипете ги с градинска почва и естествена тор, отгоре завършете с  пласт слама или листа. На пролет ги премахнете,  преди да са се появили новите пъпки. Проверявайте за вредители – листни въшки и ако има такива веднага ги премахвайте с подходящи препарати или насадете между розите лавандула – тя гони въшките.

Светлина:

Розата е изключително слънцелюбиво растение, казано е поне 6 часа минимум да са огрени от слънцето през деня.

Поливане:

Почвата не трябва да е много влажна, затова поливайте обилно поне един път  в седмицата, а през горещите дни може и през ден.  Старайте се да не пада вода по листата на розите, защото покафеняват  – изсипвайте е  в корените на розата. Подходящо време за поливане – рано сутрин или в късните часове на деня.

Пресаждане:

Розата е многогодишно растение. Но когато решите да засадите нов храст, подгответе предварително почвата – прекопайте, добавете торф и пясък, подхранете с тор.