Цъфтящи

Лилиум /Крем бял/

За растението:

Лилиумът е великолепно цвете с  опияняващ аромат. Съществуват повече от 2 000 хибрида с различни по форма, цвят и размер цветове. Лилиумът е известен и под друго име – „Звезда на земята“. Разказва се , че падащите звезди,  достигайки земята се преобразуват  в цветя , а именно лилиуми. Първоначално са се отглеждали лилиуми с бял цвят, а сега са познати около 90 окраски – кремави, жълти , розови, червени, оранжеви, пъстроцветни и т.н. Родина са му страни от Азия –  Далечния Изток – Китай, Япония.

Начин на отглеждане:

Лилиумът е външно растение, то не може да бъде отглеждано в стая. Подходящи места са градината или в саксии на терасата или балкона.  Вместо прекопаване, поставете добре угнила тор около стъблата им.  За добра стабилност на растението може да поставите пръчки . Своевременно изрязвайте  и премахвайте увехналите цветове.  Ако лилиумът е в саксии, то декември ги внесете в закрито помещение, за да не измръзне, подрежете стъблата му до нивото на земята и от време на време го поливайте – не трябва да изсъхва почвата. Ако пък лилиумът е растял в градината, то оставете луковиците в земята през зимния сезон, като ги покриете с повече земя.  На три години сменявайте мястото им.

Светлина:

Лилиумите най-добре се развиват на шарена сянка, но не им пречи да са насадени на слънчево място.

Поливане:

От значение е да се поливат редовно и умерено по време на растежа. Пазете корените от загниване.

Пресаждане:

 Лилиумът е луковично растение и си размножава основно чрез луковици.  Ако сте решили да го засадите  в саксия, подходящо време за захващане е март-април и октомври – ноември. Дренажът в саксията трябва да е много добър, т.е. на дъното посипете едър пясък и после пръст, богата на хумус.