Цъфтящи

Карамфил

Карамфилът е едно от  най-ценните, широко разпространени цветя. Красивите му ароматни цветове с разнообразни багри и изящни дръжки са подходяща украса в градините, дворовете и парковете. Отглежда се и за отрязан цвят. За цветно оформяне на зелените площи се използват многогодишните видове карамфил, които имат компактна туфа, устойчивост на студове и са с дребни цветове: алпийски карамфил, китайски карамфил, самакитка и др. Тези видове се размножават чрез семена, които се засяват през юни-юли, а растенията се разсаждат на постоянно място през есента.

За производство на отрязан цвят най-подходящи са сортовете Гренадин и Шабо. Сортовете Гренадин са студоустойчиви. Цъфтят еднократно, през юни, на втората година след засяването. Цветовете им са средно едри / 3-5 см./, кичести, с дълги около 60 см. дръжки. Семената се засяват през април-май, а растенията се засаждат на постоянно място в края на юни на разстояние 20/40 см.

Сортовете Шабо имат по-едри / 5-6 см./  и кичести цветове, които са с по-здрави цветоносни дръжки. Те цъфтят непрекъснато, но се отглеждат като едногодишни, понеже измръзват през зимата.Семената се засяват през ноември в полутопли парници, на редове, при норма 3,5 грама за кв.м.  Разсадът се отглежда без пикиране. Полива се умерено при засъхване на почвата. При появата на трети лист, необходимо е подхранване с разтвор от минерални торове. Растенията се засаждат на открито в началото на април. Преди засаждането почвата се наторява с оборски тор, суперфосфат и калиев сулфат. През вегетационния период растенията се окопават и поливат редовно. В края на май водещото стъбло се прекършва на третия възел , за да може да се получат повече разклонения и цветове. За борба срещу болести и неприятели растенията се пръскат с необходимите препарати, набавени от специализираните магазини. Цветовете се берат сутрин рано, като цветоносните дръжки се отрязват на 4-5 възел. От разпространените сортове Шабо с най-ценни качества са  Етинселант / огненочервени цветове /, Жан Дионис , с бели цветове и Мари Шабо, с яркожълти цветове. Сортът Неро е с черни цветове.

Карамфилът се отглежда и за оранжерийно производство. Подходящ  за това е сортът Сим, с неговите разновидности – Карнавал, Скания, Харвест Муун и др. Карамфилът, с неговите багри и аромат е подходящ за всеки букет по повод или без повод, закупен от цветарски магазин или поръчан по Интернет.