Цъфтящи

Каланхое

За растението:

Името на Каланхоето идва от китайски. В Европа е известно като „дървото на Гьоте“ , защото той е открил неговите лечебни свойства. Родина са му Мадагаскар, Китай, тропическите области в Южна Африка и Южна Америка,  Югоизточна Азия, остров Ява. Най-често отглеждано в домашни условия е Kalanchoe blossfeldiana, поради целогодишния цъфтеж. Цветовете са в различни окраски – бяло, жълто , оранжево, червено, розово. Листата са големи, месести, зелени, а стъблото с годините се вдървява. Достига на височина 30 – 40 см, но има видове – до 1 метър.

Начин на отглеждане:

Каланхоето е лесно за отглеждане растение и създава уют в студените месеци със своите красиви и кичести цветове. Подходяща температура – 15 – 20 градуса  и много светлина, за да цъфти обилно. Цъфти през зимата и рано на пролет.  След прецъфтяване, цветовете се отрязват и може да поставите Каланхоето на хладно и полутъмно място за около 30 дни, почти без поливане. След този период отново го поставете на старото му място и го подготвяте отново за цъфтеж. За да се стимулира разклоняването и образуването на цветоноси   – може да подрежете връхчетата му октомври или февруари. По този начин намалявате височината, но увеличавате обема му.

Светлина:

Каланхоето е светлолюбиво растение. Подходящо място – южен или западен прозорец, особено през зимата.

Поливане:

Умерено поливане. Може да издържи дълго време да не се полива, но това не означава, че трябва да се полива рядко. Ако почвата е много влажна продължително време – това не е полезно за корените и стъблото – това довежда до загниването им. Не трябва да се опръскват листата на Каланхоето през зимните месеци, а само през горещите летни месеци.

 

Пресаждане:

Размножава се чрез резници или семена. Резниците трябва да са сухи преди да се насадят в почвата. Семената се посяват края на февруари или март в топли помещения, за да покълнат. Подходящ сезон за пресаждане – пролетта.