Цъфтящи

Ирис /Перуника/

За растението:

Ирисът е кръстен на древногръцката богиня Ирида, която е била посланик на боговете и е слизала при хората на земята по дъга /ирис/. Ирисът е известен още и с името „Градинска перуника“ и у нас се отглеждат основно сортове от вида Ирис германика /Iris germanica/. Листата са синьо-зелени и във формата на меч. Използват се  за аранжировки, декорации и букети. Цветовете са в различни окраски и нюанси на лилаво, синьо, кремаво и бяло. Родина са и Европа, Азия, Северна Америка и Северна Африка.

Начин на отглеждане:

Ирисите се разделят на две основни групи – ризомни/коренови/ и луковични. Когато ги засаждате оставяйте разстояние между тях –  от 25 до 30 см.  От значение за отглеждането им е влажността на почвата, т.е. ако е много висока, то корените загниват и растението умира. Подходяща е песъчлива почва. Цъфтят в края на пролетта и началото на лятото. Ирисите се берат преди да са напълно разцъфтели, защото листата са им нежни и се пречупват лесно. С ирисите от луковичната група се изграждат алпинеуми.

Светлина:

Ирисите са светлолюбиви растения и ако са насадени на сянка те не цъфтят, а само вегетират. Изберете открито място, което в следобедните часове да е полусенчесто, защото ярките лъчи на слънцето ще навредяват на окраската на ириса.

Поливане:

Нормално поливане, което преминава в обилно през горещите и сухи месеци.

Пресаждане:

Ирисите от ризомната група – размножават  се чрез разделяне на коренищата след цъфтежа. Ирисите от луковичната група – размножават се чрез луковици на 4-5 години.