Цъфтящи
Кученце

Антиринум (Кученце)

         КУЧЕНЦЕ, АНТИРИНУМ

Antirrhinum  majus

 

Заради интересното устройство на цвета растението е получило името си от гръцката дума цвете и нос, муцунка. Дивите форми на този вид са от Европа и Северна Америка. Над 32 вида едногодишни и двугодишни растения.

 

Стъблото е единично или добре разклонено, добре облистено с ланцентни, целокрайни дребни листа. Съцветието е калас с различни по багра цветове. Създадени са различни сортове, които се различават по багра, едрина и хабитус. Има и форми за отрязан цвят.

 

У нас растението се отглежда като едногодишно (за балконски сандъчета и кашпи) или многогодишно (в скални кътове, цветни петна и др в градината). Без значение кой вид ще отглеждате, трябва да направите разсад. Семената са дребни, черно-кафяви, овални. В грам има 1000-1200 броя. За да се развият красиви и богато цъфтящи растения от едногодишните сортове, засейте семената още февруари-март в парник. За многогодишните засяването е по-късно- август. Целта е до края на лятото да се разсадят добре оформени растения, които ще цъфтят следващата година. При достигане на фаза 2-3 двойки същински листа (3-5 см) растенията се пикират в саксийки или директно на лехата. За по-добро разклоняване се пензират еднократно  при пикирането.

 

Растението изисква богати, отцедливи почви и открито слънчево изложение. Не е особено взискателно към воден и хранителен режим, но реагира добре на редовно поливане и подхранване.

 

Напада се от брашнеста мана и листни въшки. Подходящо е за засаждане на балкони, в цветни петна, алпинеуми. Високите форми добре се аранжират с рудбекия, кореопсис и др. и зацветяват по-сухи и слънчеви петна.