Цъфтящи

Анемония

За растението:

Анемонията /съсънка/ произхожда от Югоизточна Европа и Мала Азия. Тя се среща под различни видове – цъфнали в гъсти групи от сини цветове в селските дворове или на туфи от бели цветове по краищата на поляните.  Има анемонии за средната или задната част на цветния бордюр и други, а други , съвсем различни, за алпинеума или за поляна с дървета. Не съществува – „типична“ анемония – цветовете и са звез­довидни или куповидни, листата – насечени или просто нарязани, цъфтежът може да е през пролетта, лятото или есента, а под почвената повърхност може да има грудки, ризоми или фиброзни корени. Въпреки своето многообразие видовете и сортовете се разделят на три групи  – маргаритоцветни , макоцветни и японски анемонии. Маргаритоцветните анемонии са подходящи за отглеждане в градината -сини, бели и розови цветове, макоцветните – използват се при аранжирането на букети –  бели, розови, червени, бледолилави или сини цветове, японските – за оформяне на цветни бордюри – бели и розови цветове.

Начин на отглеждане:

 Обича винаги лека влага, а по време на израстването е нужно да се натори само два пъти. Зимата се прибира на студено и тъмно място, но не е мразовито растение.

Светлина:

Анемонията  обича слънчеви или полусенчести места.

Поливане:

Почвата да е винаги леко влажна. Тъй като луковиците започват развитието си веднага след засаждане, трябва да се полеят обилно. По време на зимуването е необходимо да се поддържа слаба влажност на почвата. Когато растението поникне е необходимо  умерено поливане, но почвата трябва да е постоянно влажна.

Пресаждане:

Размножават се чрез грудки, ризоми или фиброзни корени. За  маргаритоцветните анемонии – засадете ризомите или грудките на около 5 см дълбочина през 10 см през септември; за макоцветните –  накиснете грудките за една нощ преди засаждане -засадете ги през 10 см с острата част нагоре на дълбочина 5 см, засадете през септември, за да цъфнат през март – април или през март – април, за да цъфнат през юни – септември; за японските –  те са бордюрни многогодишни и цъфтят между август и октомври.

Допълнителна информация:

Всички части на анемониите са отровни.