Цъфтящи

Английско мушкато

За растението:

Английското мушкато (Pelargonium grandiflorum) – известно като налба, се различава от останалите мушката. Наричат го английско, защото след продължителна селекция в Англия, са създадени много сортове с различни багри и големина на цветовете. Стъблото на налбата е високо около 45-55 см и е слабо разклонено. Листата му се различават от тези на другите мушката, защото са лопатовидни, заострени, набръчкани, с дребни зъбци по краищата и  често имат  мирис на сакъз. Цветовете на налбата са едри, до 7-8 см в диаметър, в разнообразни багри – от чисто бели до тъмночервени, почти черни или пъстроцветни.

Начин на отглеждане:

През периода ноември-декември до март налбата трябва да се отглежда в светло помещение при температура около 12-13 градуса. Поливането е сведено до минимум и не трябва да се допуска преовлажняване. През месеците март-април растението се пресаждат в нова почва, състояща се от градинска пръст, листовка и пясък в съотношение 2:1:1 – да е по-тежка, но да не задържа влага. Подхранва се с тор за цъфтящи растения – препоръчва се всяка седмица или 2 пъти месечно. През периода май-октомври налбата се поставя на слънчево и проветриво място. Влажността на въздуха не е от значение.

Светлина:

Налбата трябва да се отглежда при силна слънчева светлина през лятото, а през зимата на  светло място.

Поливане:

Английското мушкато се нуждае от умерено поливане, като през лятото е обилно, а  през зимата оскъдно.

Пресаждане: 

Размножаването на налбата става с чепки, които без никакъв проблем се вкореняват и цъфтят пищно още през същия сезон. След пресаждането поливането трябва да се увеличи, температурата да е  около 20 градуса и 2 пъти през месеца да се тори с разтворим тор за стайни цветя.