Цъфтящи

Ананас – джудже

За растението:

Ананасът – джудже може да се отглежда в домашни условия ,  дори и когато е възрастно растение. То има листа, които рядко достигат дължина, повече от 40 см.

Начин на отглеждане:

Ананасът джудже се отглежда в помещения, в които температурата е постоянна около 20  градуса, като през зимата тя може да падне най-много до 15 градуса.
Почвата за отглеждане  се състои от еднакви  части торф, гнили листа, пясък, оборски тор. Така тя става рохкава и пропускаща водата. Трябва да се наторява с  добре разреден тор, през 2 седмициРастението се нуждае от свеж въздух, така че трябва да се изнася на проветриво място.

Светлина:

За да цъфне и даде плод е нужна  силна светлина и то минимум по 5-6 часа на ден. Ако няма достатъчно светлина, листата на ананаса бързо загубват цвета си.

Поливане:

Ананасът не трябва да се полива често. Използва се мека и топла вода. По време на цъфтежа се налива по малко вода и в подложката на съда. През лятото листата се оросяват периодично.

Пресаждане:  

Ананасът се размножава чрез коренови кленове, като се разделят и засадяват на ново място. Това става след като растението прецъфти и даде плод, когато голямата розетка на ананаса умира. Ананасът се размножава и и чрез върхови калеми, като  за целта през топъл сезон от годината се ползва плод с добре развит върхов филиз. който се отрязва , заедно с 2-3 см. от плода и се натрива с прах от дървени въглища. След като засъхне, калемът се поставя в смес от торф и пясък и се покрива.След време ще се появят нови корени, а растението се премества в саксия. Размноженият по този начин ананас ще цъфне чак след 3 – 4 години.