Цъфтящи

Амарант

За растението:

Амарантът притежава изящни цветове в червен цвят. Тя произхожда от Мексико и преводът на името  означава  „който не умира“. Листата са тънки, светло-зелени, които се развиват на метър височина около короната. Възрастното растение е силно разлистено, съцветията му са от пурпурни,  до  златисто-червени. Известни са над 70 подвида.

Начин на отглеждане:

Не  изисква специални грижи – лесно се приспособява към различен тип почва. Изисква топлолюбива среда, както и по 7-8 часа на ден пряка слънчева светлина, затова през лятото се отглежда на терасата. Необходимо е по-младите растения да се пресаждат всяка година в по-големи саксии, или на 2 – 3 години, при старите растения, в ниски и широки съдове, за да се даде простор на короната при растежа.

Светлина: 

 Амарантът се нуждае от повече светлина.

Поливане:

  Въпреки, че тези растения  са сухоустойчиви, редовното поливане е благоприятно за доброто им развитие.

Пресаждане:

 Амарантът   се размножава чрез семена. Засяването става във влажна и наторена с минерали почва. Засажда се на място с пряка слънчева светлина, за да може растението да израсте  бързо и силно. Ако желаете да го отглеждате като стайно растение, препоръчително е  всяко лято да го изнасяте на топло, слънчево място  и да го подхранвате с минерални торове.

Допълнителна информация:

Амарантът се отглежда както за сух цвят, така и за семена, използвани за храна и подправки.