Цъфтящи

Аламанда

За растението:

Аламандата е красиво увивно растение, силно отровно във всичките си части. Расте бързо и цъфти с фуниевидни цветове, които са в наситено-жълти нюанси

Начин на отглеждане:

 Аламандата не обича студа. През зимата се отглежда при температура, не по-ниска от 18 С.  Да   се избягва  течение,  в противен случай съществува  опасност  от  заразяване с паразити /щитоносни въшки/

Светлина:

 Вирее най-добре на напълно огрян от слънцето прозорец. Желателно е да го засенчвате от обедните слънчеви лъчи, тъй като са силни и може да прегорят листата и цветовете. Започва да цъфти, единствено при тези условия.

Поливане:

През фазата на растеж – от април до ноември  да се полива обилно с филтрирана вода и ежеседмично да се тори. Да се оросяват листата и да се осигури постоянна влажност в помещението, където е саксията. През останалите месеци от годината аламандата се полива пестеливо и не се тори.

Пресаждане: 

Да се  използва черноземна почва.  Пресажда се рано напролет. Размножава се чрез резници, под фолио, при стайна температура поне 27  градуса.  Желателно е да поставите стойка за увиване на аламандата.