Цъфтящи

Акебия (Шоколадова лоза)

За растението:

Акебията /Шоколадовата лоза/ е пищно увивно растение  и достига височина до 10 м. Родина са и Китай, Япония и Корея. Растението може да се развие и като дърво или храст. Листата са заоблени , петделни и тъмнозелени, на гроздове. Акебията цъфти през пролетта (март/април) с уханни шоколадови-лилави  цветове  с аромат на шоколад. По късно се образуват ядливи плодове – лилаво -виолетови с деликатен вкус.

Начин на отглеждане:

 Шоколадовата лоза е издръжлива  на неблагоприятни условия – дори и до -20 градуса през зимата , но младите растения трябва да се пазят от слани и внезапни застудявания. Веднъж засадена, акебията доминира над всички растения около нея, като им отнема светлината, минералите, водата и мястото за растеж. Затова често се подкастря до желаната височина.

Светлина: 

Акебията  расте най-добре на сенчести и влажни места, места със северно изложение, но може да вирее и при по-топли условия.

Поливане:

 Лозата се отглежда на леки песъчливи и задължително влажни, дори кални почви.

Пресаждане:

 Размножава се лесно,  от семена. Семената обикновено поникват за един до три месеца на температура от 15 С. Акебията достига зрялост за период от пет години.