Цъфтящи

Азалия (Рододендрон)

За растението:

Азалията , в диво състояние  се среща на остров Ява и в Индия. Едва през 1808 г е пренесена от Индия в Европа- Великобритания. От този цъфтящ храст чрез  селекция и хибридизация с различни видове рододендрони в различни страни, са създадени много сортове азалии. Това растение е  необичайно декоративно и пленително със своите красиви цветове, които имат формата на звънче и са разположени по върха на клончетата. Те са  прости или кичести и са в различни нежни тонове – бели, розови, червени, тъмно лилави или пъстри. Азалията цъфти и през зимата и през лятото.

Начин на отглеждане:

Подходящата температура за отглеждане на азалията е  около 20 градуса, дори и по-хладен въздух. Трябва да имате предвид, че пренасянето и от хладно на топло място ще навреди на цветовете и. За да се увеличи цъфтежа на растението, т. е. да се образуват повече цветове, растението се пензира – премахват му се връхните пъпки. Това се прави на три пъти от февруари до юли-август. Първото подрязване се прави 30-40 дни след цъфтежа, когато на младите клонки се появи четвъртата двойка листа, а последното – през юли, август. През август се образуват и цветните пъпки. За да бъдат цветните пъпки по-големи и да се оформи храст, прецъфтелите клонки се отрязват. Веднага след като азалията спре да цъфти, се оформя коронката, като се режат пречупените, изсъхналите или растящите навътре и накриво клонки.

Ако спазвате съветите за отглеждането и, азалията може да ви радва с цветовете си дълги години.

Светлина: 

Азалията обича  светлината, но не преките слънчеви лъчи. Ако е в стая – поставете е на изток или на запад.

Поливане:

 Азалията се полива с престояла питейна вода през ден и се оросява един път в денонощието, а в горещите дни – два пъти.  Не я поливайте обилно , но и не я оставяйте да се засушава. Може да е пръскате с вода, но само докато има пъпки. Цъфналите вече цветове образуват петна от влага.

Пресаждане: За  предпочитане е почвата да бъде иглолистна или торф.  Младите растения се пресаждат всяка година, а по-старите – на 2 – 3 години, в ниски и широки съдове. Размножава се предимно с резници, но това е много трудно при домашни условия. Другият начин е чрез разделяне на коренището.

Допълнителна информация:

Ако листата на азалията започнат да окапват или да се сбръчкват – причините са недостатъчното поливане или ниската влажност на въздуха, висока температура или преки слънчеви лъчи. Ако азалията цъфти много кратко – причините са  сухият топъл въздух или силните слънчеви лъчи и недостатъчното поливане.