Цъфтящи

Агератум (синьо пухче)

За растението:

Агератум – от гръцки „неостаряващ“. Пренесено е от Мексико. Известни са около 60 вида, но в България се среща като  едногодишно растение и се използва предимно ниската форма. То образува компактни храстовидни форми и  достига до 15-20 см височина. Цъфти със сини , бели и най-често светло лилави цветове. Цветчетата са дребни, групирани в съцветия и приличат на пухчета, затова е известно и като “ синьо пухче“.

Начин на отглеждане:

Агератумът не е претенциозен по отношение на почвата и местата за отглеждане. Добре му понася лекопесъчливата почва. Не трябва да се тори обилно и често, защото ще образува повече листна маса. Може да се засажда и в сандъчета на балкона. Подходящо е и за алпинеуми.

Светлина: 

Агератумът обича топлите и слънчеви места.

Поливане:

Растението е влаголюбиво. Необходимо е редовно да се полива, особено ако се отглежда на слънчево място.

Пресаждане:

Агератумът може да се пресажда дори и когато е в период на цъфтене.  Размножава се  чрез семена, които се засяват в сандъчета рано на пролет – февруари – март, като семената не се покриват с почва, тъй като са много дребни. След около две седмици поникват , ако температурата е над 20 градуса. Пикират се и след около 25 дни се засаждат  на постоянно място на разстояние 20 см едно от друго. Трябва да е преминал периодът на сланите, защото може и да измръзнат. Цъфтежът е от юни до октомври.

Допълнителна информация:

Ако през лятото температурите са много високи и агератумът пожълтее, подстрижете го и го полейте обилно. Скоро след това растението ще  се възстанови и ще зацъфи отново.