Цъфтящи

Абутилон (Стаен клен)

За растението:

Абутилонът е хубав дребен храст или пък дръвче с тънки нежни стъбла. Другото му име е стаен клен, защото формата на листата му е подобна на тази на клена. Листата на абутилона са  мъхести,  като при някои сортове са зелени, а при други са изпъстрени на ивици или са на петна. Много е привлекателен,  когато е  отрупан с цветове – жълти, оранжеви, червени, бели, розови. Сортовете, които са пъстролистни  цъфтят по-оскъдно. През зимата цъфтежът им спира, като това се отнася и за по- възрастните растения.

Начин на отглеждане:

Короната на абутилона  се формира като редовно се подрязват клоните, а за  крехкото му стъбло трябва да се осигури добра опора. В началото на пролетта е добре да се подреже  смело, за да има дръвчето обилен цъфтеж! Абутилонът през зимата е в покой. Оставя се на светло място с температура  около 10-15 С. Торенето  тогава се спира.

Светлина:

Абутилонът се нуждае от много слънце. През лятото е добре да се изнесе навън.

Поливане:

Поливането се свежда до минимум, ако е студено. Но през лятото – трябва да е обилно.    Ако не изнесете дръвчето навън, трябва да го поливате чрез оросяване, но трябва да пазите цветчетата да не се намокрят.

Пресаждане:

През пролетта дръвчето се пресажда в хранителна градинска пръст. Желателно е да го торите всяка седмица, да го подрязвате често и да го проверявате за листни въшки. През няколко години го подновявайте, като  вкоренявате полувдървени резници във вода или мокър речен пясък.