Едногодишно растение със стъбло, високо 100 см. То е сочно и гъсто облистено. Листата са целокрайни, овални или заострени, зелени или атоцианови. Добре изразена нерватура. Цветовете са малки , събрани в съцветие клас. Семената са малки, кръгли, лъскаво черни. Те са много дребни – 1000 бр – 1 грам. Имат голям срок на кълняемост – над 5 години. Създадени са вариетети с пъстри листа. Цветовете варират от червено до тъмнолилаво.

Растението е изключително бързо растящо, затова разсад не се прави, а се сее директно. Семената се засяват април-май , поникват за около 10-12 дни. Не се прореждат докато не се оформят по-едри растения, за да не объркат с плевелите. Оформянето в групи или лехи е през разстояние 30 или 40 см.
Изисква слънчево и топло изложение. Почвата да е пропусклива и богата . Амарантосът добре реагира на натоварване. Почти не се напада от болести, с изключение на коренно гниене и сечене. Борбата е с фунгициди и правилен воден режим. От неприятелите се напада от листна въшка и белоклрилка. Използват се исектициди.
Растението се отглежда самостоятелно или в групи за високи композиции на открити площи.
Може да се използва и като отрязан цвят, но да се има предвид, че не поняся съжителство с други цветя.

Харесвате поста - споделете го с други!