Илекс
Илекс

Ilex aquifolium  L.

Смята се, че семейството Aquifoliaceae (Джелови), което е широко разпространено и се среща в тропиците и субтропиците на двете полукълба, е произлязло от семейство Чайни (Theaceae). Един от видовете на род Ilex  – I. paraguariensis – е известен в Южна Америка и се отглежда като ценно културно растение под името парагвайски чай, чай мате. Родът Ilex, единственот трите рода на това семейство, е бил разпространен в цял свят още през ледниковия период. Родовото име е от латински произход и означава дъб с бодливи листа. Малко видове джел обаче имат такива бодливи листа, както растящия у нас вид Ilex aquifolium. Видовото му име също означава растение с бодливи листа.

 

Джелът е храст или малко дърво с вечнозелени, последователно разположени, голи, лъскави листа. Много често листните петури са пересто вълновидно изрязани, с остри зъбци, които завършват с бодли. В пазвите на листата се намират множество ароматни цветове, събрани в кичури. Те имат дребна четирилистна чашка, която се запазва при плодовете. Венчето е с четири тъпи и заоблени дяла, сраснали в основата в къса тръбица.

 

През пролетта (май-юни) снежнобелите цветове контрастират на фона на тъмнозелените лъскави листа и придават декоративност на растението. В мъжките цветове четирите тичинки са прикрепени за тръбицата. След прецъфтяването от горния завръз в женските цветове се развива месест ягодообразен плод. Той не е истинска ягода, а сборна костилка, като всяка от четирите костилки обхваща по едно семе. Плодовете са отровни за човека.

 

У нас джелът вирее изолирано на отделни места – из влажните сенчести гори по северните склонове на Средна гора, из усойни места в Странджа, Родопите, а също и по северните склонове на Беласица. Освен у нас джелът вирее спонтанно в южните средиземноморски европейски страни – Гърция, Италия, Франция, Испания, на северозапад през Германия и Дания, достига Британските острови, на изток – Западна Румъния и дори Кавказ, а на юг – Алжир и Тунис.

 

Със своите красиви вечнозелени лъскави листа, бели цветове през пролетта и червени плодове през лятото и есента, джелът е подходящ дървесен вид за паркови композиции. Джелът и паразитното растение бял имел са символични растение в някои страни  на Западна Европа. Коледният пудинг, който приготвят в Англия преди празника, се украсява с клонче или листа от джел. Освен това той има много бяла дървесина, която високо се цени за направа на инкрустации и мозайки.

 

Джелът е древно растение с характерен бавен растеж – терциерен реликт. Заради ограничените единични находища и научната стойност този вид е поставен под защита със закон. Събирането му е забранено, а в някои страни (Румъния) е запазен в специални резервати.

Харесвате поста - споделете го с други!