Ако трябва да избираме царица на цветята, то тогава безспорно би била орхидеята. Богата на цветови нюанси, с причудливи форми, тя загатва екзотичното очарование на тропика. Грабвайки въображението на ботаници и естествоизпитатели, орхидеята е станала обект на описание и възхита в повече от 2000 книги. Самото име на уникалното цвете докосва романтични струни в душата, затова присъства и в заглавията на най- нашумели филми („Дива орхидея“, „Кръв и орхидеи“ и т.н.).

 

Орхидеите красят земята от най- ранни времена, за което свидетелстват откритите вкаменени цветове. Човекът отдавна ги е оценил по достойнство и им е отделил почетно място в градините си, отдал им е много грижи. А търговците са ги направили достояние на Европа, на Америка, пренасяйки ги от родните им Тайланд, Сингапур, Малайзия, Япония, Индия. Там са известни 1300 вида орхидеи. Любопитното е, че за Изтока тези цветя са не само красота, а и стопанска потребност. От тях се плетат кошници, прави се лепило за музикални инструменти.
Орхидеите се използват и за лечебни цели. В град Каси, Северна Индия, сокът им се преработва в лекарство за кръвосъсирване. За истерично болните се препоръчва прах от орхидеите Vanda spathulata, а видът Vanda tassellata се използва при ревматизъм, стомашни болки и отравяния.
Още преди повече от 4 хиляди години Аюрведа е отделила внимание на чудесното цвете и е съставила множество рецепти с негови съставки. Можем да споменем препаратите Riddhi, Vriddhi, Muniatak, Amarcand и Rasna.
Възможно е български кулинари да се заинтересуват от факта, че някои видове орхидеи се използват за приготвяне на гозби и сладкиши. Видът Dendroliut Sal accense се суши и листата се готвят с ориз. Освен с добрия вкус и аромат, ястието е ценно и за облекчаване на гастроентерологични проблеми.
Може би не знаете, че и вие твърде често употребявате в ежедневния си бит божествения аромат на Изтока. Когато се наслаждавате на сладоледи, кексове, сладкиши, знайте, че уханието им, получено чрез ванилията, идва от специален вид орхидея.

Харесвате поста - споделете го с други!