ШЕФЛЕРА

       Schefflera

 

Дивите форми произлизат от тропическите гори на Австралия. Родът е богат на видове – над 150 ,  и носи името си в чест на батаника J. Chr. Scheffler. В природата те са вечнозелени ниски храсти или дървета, листата са длановидни, зелени или вариегатни, цветовете са дребни, събрани в съцветие сенник и нямат декоративна стойност.

 

 

S. digitata е дърво до 5 метра с големи, дълбоко нарязани 7-10-делни листа. По тях има жълто изпъстряне, а периферията е мъхната. S. arboricola е храст до 2 метра с добре оформено, разклонено стъбло. От него има много вариегатни форми с жълти листа.  S.actinochyla е с дълги до 35 см и широки до 10 см листа.

 

 

Два са начините за размножаване на шафлерата – от семена и с резници . Семената са с добра кълняемост и се засяват през зимата – януари до март, използва се лека, пропусклива смеска – засяват се след добро уплътнение на субстрата и се покриват с 0.5 см смеска. Поливат се внимателно  – поддържа се температура от 22-25 градуса. Поникват за 10-14 дни. Те имат интензивен растеж и до края на есента са 30-40 см, прехвърлят се последователно в подходящи по големина саксии.  Почвата е богата на хранителни вещества, но отцедлива.  При размножаването от резници се използват връхчета с дължина 12-15 см (3-4междувъзлия – може и повече). Вкореняват се лесно във вода през пролетта и лятото.

 

 

Основни неприятели са акарите, щитоносната  и пухестата въшки, превантивно се използват инсекто-акарициди. Растението е за светли помещения без пряко слънце (пъстролистните форми са по-взискателни към светлината), за вътрешно аранжи

Харесвате поста - споделете го с други!