Ако знаем  какво изразяват  цветята, много по-бързо бихме се ориентирали при избора на цвете. Символиката им е известна още от древни времена, като хората изразявали своите чувства чрез формата, аромата и окраската на цветята. Трябва да имаме предвид, че едно и също цвете може да означава различни послания при различните народи, а и с времето символиката се е променяла. Викторианската епоха е особено известна с така наречените „цветни“ флиртове, т.е. послания чрез цветя. Но като се придържаме към старото романтично време ще Ви представим приказния език на цветята, с по няколко варианта за всяко цвете.  Прочетете, помислете и изберете най-подходящото цвете.

Астрите – са пожелание за дълъг живот, защото дори и поставени във вода те издържат дълго време. Те са символ на любов и изящество, използвани са и за амулети.

Бегонията – символ на здраве и дълъг живот, с пожелание за хармония и разбирателство в къщата.

Божурът – е „розата на Изтока“, императорското  цвете в Китай – символизира просперитет и богатство, семейно щастие – в Япония. Божурът е символ на красота и женственост – особено подходящ за романтични и чувствени жени.

Бръшлянът –  е пожелание за дълголетие и добро здраве, за защита от завист и клевети.

Здравецът –  е характерно растение в българската народна култура, свързва се винаги с  пожелание за добро здраве, благополучие и дълголетие.

Зюмбюлът – е пожелание за радост от сърце, той е символ на младостта и бодростта. Той казва – „Живея за теб, но няма да плача, ако ме отхвърлиш“. Синият зюмбюл изразява постоянство, белият – красота, чар и неизказано послание – „Гордея се с теб“, жълтият – ревност. Зюмбюлът е подходящ е за човек, който се занимава със спорт.  В древногръцката митология е символ на благоразумието, а в ориенталските сватбени обичаи зюмбюлът се подарява на младоженците за да се обичат.

Игликата – Тя казва – „Имам прекрасни предчувствия“ и „Не мога да живея без теб“.

Ирисът – символ на надеждата и одухотвореността, а според французите трите цветчета означават – вяра, доблест и мъдрост. Той казва – „Моите комплименти“ или  „Твоето приятелство означава много за мен“.

Карамфилът – символ на храбростта, на любовта, израз на пламенно обожание. Белият е израз на чистата любов и казва – „И аз те обичам истински“; червеният –  на страстта и казва – „Сърдечни благодарности“, а пъстрият  е знак за отказ, че любовта е отхвърлена.

Лалето – като предвестник на пролетта, то казва  „Радвам се, когато те видя“. Червеното лале е израз на обич и казва – „Повярвай в любовта ми“, а жълтото – на слънцето и радостта. Лалето е символ на Холандия.

Лилиумът  – той казва – „Имам сериозни намерения“ и е символ на невинност. Счита се и за символ на кралската власт

Маргаритките – тя е символ на невинността и казва – „Ти си най-красивата“, когато ги подаряваш това показва, че цениш душата на човека, за когото са. Маргаритката е цвете – оракул, защото когато късаме листенца от цвета и можем да разберем дали любимия човек споделя чувствата ни или е безразличен.

Момината сълза – Тя казва – „Ти направи живота ми пълен и съвършен“ или пък „Тъгувам за теб“, символ на интелигентност, красота, скромност.

Нарцисът – изразява студенина и казва – “ Ти нямаш сърце“ или „Много те обичам, почти колкото себе си“.

Невен – изразява ревност или пък казва „Искам да заспя а рамото ти“.

 Орхидеята – изразява уважението и преклонението към една хубава, горда, тайнствена и елегантна жена,  не е подходящо цвете за жени – спортни натури. В някои страни символизира разкош.

Розата – най-благородното цвете и най-подходящото допълнение към думите – „Обичам те“. Червената роза казва – „Обичам те повече от всичко“, символ на страстната любов; бялата – „Знам, че заслужаваш любовта ми“, символ на истинската любов; жълтата – „Сподели любовта ми“, символ на приятелството, но някой път и на ревността; розовата – символ на младостта

Слънчогледът – символ на уважение и гордост, на енергия и топлина, на щастие и радост, на обожание и дълголетие. В Китай – символ на безсмъртие.

 Теменужката – символ на невинност и вярност, свързват е със срамежливите хора. В християнството е символ на целомъдрието на Дева Мария.

Горската ароматна теменужка /виолетката/– символ на скромност и сдържаност, израз на симпатия към човека, за който е предназначена; мил поздрав към получателя.

Фрезията – символ на признание и радост, на невинност и красота.

Хризантемата – символ на дълголетието и богатството на Изток, а на Запад – символ на смъртта, на раздялата. Бялата хризантема казва -„Старата любов ръжда не хваща“, жълтата – „Вече не ти вярвам“. Когато подаряваш хризантема сякаш  казваш  – „Усмихни се, не се отчайвай“, тя е символ на приятелството и любовта до гроб. Цвете-символ в Япония и Китай.

Цикламата –  според християнството е символ на сбогуването, символ на вярност и истинско приятелство.

От значение е и цвета на букета, който ще се поднесе, защото едни цветове могат да ни успокоят, други да ни импулсират или да ни развеселят. Червеният цвят е стимулиращ, лилавият – успокояващ. Жълтият/слънчевият/ цвят – повишава настроението, носи веселие и топлина, а оранжевият носи жизненост и оптимизъм. Зеленият цвят – носи спокойствие, а синият създава усещане за покой. Розовият цвят създава чувство на радост, а белият – на пълна откритост

Дори и да не се съобразите със символиката на цветята, трябва да знаете, че когато подарявате цветя, с тях изразявате Вашето внимание, уважение и обич към човека, за който са предназначени.

 

 

 

 

 

Харесвате поста - споделете го с други!