Латинското име на божура е пеония. Според легендата лечителя Пеон е бил ученик на церителя Ескулап.  Той използвал чудно растение и излекувал бога на подземното царство Плутон, който бил ранен от Херкулес. Учителят му завидял и заповядал да се убие Пеон.  Плутон не разрешил това да се случи и превърнал лечителя в красиво цвете – пеония /божур/.

Още от древни времена божурът е известен като лечебно и магическо растение.

В китайската медицина се използват всички части на растението – корени, стъбла, цветове и с него се лекуват едва ли не повечето  болести. Поради наличието на хром и стронций в корените му, той се използва в състава на противоракови следства. През Средновековието в Европа се е прилагало при лечение на задушаване и подагра. А в България, в народната медицина се използва при стомашно – чревни разстройства, кашлица, треска, ревматизъм. Като лекарство е известна 10%  настойка от корените и стъблата му за лечение на безсъние, главоболие и като средство за повишение на работоспособността на човека. Тъй като божурът е отровен, не трябва сами да го използвате. Винаги се съветвайте с опитни билкари.

Като магическо растение то е символ на просперитет и богатство.  Дом, в който се отглежда божур, се смята за защитен от зли духове.

Харесвате поста - споделете го с други!